Feb 19 2018 08:54:23:000AM3732176שאילתה שהגיש בית ההשקעות לרשות ני"ע חשפה כי הוא מתכונן לרפורמה בתעודות הסל. ההערכות הן שבעתיד כל הגופים ינהגו כך, והשאלה הגדולה היא מי מהמנכ"לים ייאלץ ללכת הביתה? גם המתחרים רוקמים מהלך דומהhttps://www.calcalist.co.il/markets/articles/0,7340,L-3732176,00.html60market ehadhaam3768בורסת ת"א

האם בתי ההשקעות הגדולים עומדים לזעזע את חברות קרנות הנאמנות וחברות תעודות הסל שלהם במהלך שעלול לגרור גם שינויים פרסונליים? כך, לפחות, עולה משאילתה שהגיש בית ההשקעות פסגות לרשות ניירות ערך, החושפת מיזוג אפשרי בין שתי הפעילויות האלה שלו.

ביוני צפוי להיכנס לתוקף חוק שיעביר לראשונה את תעודות הסל לפיקוח. הן יהפכו ל קרנות סל ויחול עליהן חוק השקעות משותפות בנאמנות - זה שמסדיר את הפיקוח על קרנות הנאמנות. מדובר בחוק שעתיד לבטל את ההתחייבות של חברות תעודות הסל להשיג למשקיעיהן את תשואת המדד, באופן שעלול לסכן את יציבותן, אם ייאלצו לממן את ההתחייבות מכיסן.

קרנות הסל, בדומה לקרנות המחקות הקיימות כיום, רק ישתדלו להשיג את תשואת המדד, אך בניגוד להן ייסחרו כמו כל נייר ערך ובדומה לתעודות הסל. יתרה מכך, בניגוד למודל תעודת הסל העכשווית, כל ההכנסות וההוצאות על ניהול הקרן יהיו של הלקוח. כיום המצב הוא שחברות תעודות הסל שומרות לעצמן לעתים הכנסות עקיפות, כמו מדיבידנד ומריביות, אך גם סופגות עלויות גידור, שמיוני יושתו על הלקוחות. מבחינת בתי ההשקעות מדובר בכאב ראש לא קטן, בגלל בעיות מיסוי וחשבונאות, ואת המערכת הבנקאית, שמפיצה את הקרנות והתעודות, הוא יחייב להיערכות מורכבת.

לפני חצי שנה הפתיעה חברת תעודות הסל קסם, בבעלות בית ההשקעות אקסלנס ובניהול אבנר חדד, כשהודיעה כי תמוזג עם פעילות קרנות הנאמנות של אקסלנס תחת המותג קסם, המזוהה עם ניהול השקעות פסיביות. חדד מונה למנכ"ל החברה החדשה, ואילו מנכ"ל קרנות הנאמנות של אקסלנס, אמיר גיל, שילם את מחיר המיזוג ונאלץ לעזוב.

מהלך דומה נרקם כעת בפסגות, בית ההשקעות המנהל את חברת תעודות הסל השלישית בגודלה בישראל, בניהולו של גיל שפירא. בשאילתה של פסגות נכתב כי "מתקיימים דיונים ראשוניים בקבוצת פסגות בית השקעות בכל הנוגע למיזוגו האפשרי של מנהל קרנות הסל העתידי עם מנהל קרן נוסף בקבוצה - פסגות קרנות נאמנות". למעשה, חושף פסגות, המנוהל בידי ברק סורני, כי הוא שוקל מיזוג דומה לזה שבוצע באקסלנס.

בשלב זה, נמסר מפסגות בתגובה לפניית "כלכליסט", הנושא רק נבחן ראשונית, ולפי הערכות יעברו כשנה וחצי־שנתיים עד למיזוג בפועל.

השאלה המעניינת היא מי יעמוד בראש החברה הממוזגת, אם המיזוג אכן יתממש. את חברת הקרנות של פסגות מנהל בשנה וחצי האחרונות אייל גורן, שהחליף את ירון דייגי, שעזב לטובת ניהול חברת הקרנות של הראל. את חברת תעודות הסל של פסגות מנהל גיל שפירא. כמובן שהמיזוג צפוי להשפיע, בשל כפילויות תפקידים

בשתי החברות, גם על אנשי הכספים והמכירות.

פסגות, בבעלות קרן ההשקעות אייפקס, נמצא על המדף, שכן הקרן צריכה לממש את השקעתה בו בשנתיים הקרובות, וכבר מכינה טיוטת תשקיף להנפקתו בבורסה, עם זאת, בקרן מעדיפים למכור את מלוא המניות לקונה יחיד. משמעות הדבר היא שבית ההשקעות רוצה להציג רווחיות תפעולית מרשימה, ומהלך התייעלות וצמצום תפעולי ממש מתבקש. רק לאחרונה חשף "כלכליסט" כי פסגות מוכר את פעילות הביטוח שלו, שלא התרוממה, לחברת איילון, ונראה כי יש בקנה מהלכי מיקוד נוספים.

גם מיטב דש שוקל מיזוג

גם בבית ההשקעות מיטב דש, המנהל את חברת תעודות הסל תכליתשוקלים ברצינות מיזוג. שם המצב מורכב יותר, שכן את חברת הקרנות מנהל רפי ניב המוערך, את תכלית מנהל אייל סגל, והיו"ר שלה הוא דוד אללוף - והשאלה הגדולה היא מי יעמוד בראש הגוף הממוזג. גם בהראל נבחנים צעדים דומים, כאשר את חברת הקרנות מנהל דייגי, ואילו את חברת תעודות הסל מנהל אורי שור, אך שם יש סיכוי לא רע שהניהול יהיה משותף.

מפסגות נמסר בתגובה: "הפנייה לרשות נעשתה בנושא דח"צים. אין כרגע מיזוג על הפרק".