Dec 13 2017 09:01:26:000PM3727323הריבית הועלתה כצפוי ב-0.25% לטווח שבין 1.25% לבין 1.50%; שיעור הצמיחה הצפוי ב-2018 - 2.5%; הפד הותיר ללא שינוי את התחזית לשלוש העלאות ריבית של 0.25% ב-2018; ילן במסיבת העיתונאים האחרונה שלה: "רפורמת המסים תגדיל את החוב הפדרלי, וזו התפתחות מדאיגה בטווח הארוך"https://www.calcalist.co.il/markets/articles/0,7340,L-3727323,00.html410Shook2שוק ההון

כצפוי: הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב, בראשותה של ג'נט ילן העלה את שיעור הריבית במשק ב-0.25% לטווח שבין 1.25% לבין 1.50%. ההחלטה התקבלה ברוב של 7 מול 2 כאשר המתנגדים להעלאה היו צ'ארלס אוונס, נגידה של פילדלפיה וניל קשקרי, נגידה של מיניאפוליס. מדובר בהעלאת ריבית ה-3 והאחרונה לשנה זו.

בהודעה שהתלוותה להחלטה ציינו בכירי הבנק כי הכלכלה האמריקאית ממשיכה במומנטם החיובי ושוק העבודה ממשיך לשמור על חוסנו. כסימן לזהירות, הפד הותיר ללא שינוי את התחזית שלו לשלוש העלאות ריבית של 0.25% ב-2018. הפד הותיר ללא שינוי את תחזית האינפלציה שלו, דבר שמשקף חשש בקרב בכירי הבנק כי לחץ המחירים יישאר מתון למרות השיפור המתמשך בשוק העבודה.

עם זאת, הפד העלה את תחזית הצמיחה שלו ל-2018, מ-2.1% ל-2.5% וציין כי שיעור האבטלה צפוי לרדת לממוצע של 3.9% ב-2018-2019, לעומת 4.1% כיום. לפי החוזים העתידיים על ריבית הפד, העלאת הריבית הבאה של צפויה לקרות רק במרץ 2018.

מדובר למעשה במהלך האחרון של היו"ר ילן שצפויה לעזוב את תפקידה בתחילת פברואר שנה הבאה. מחליפה של ילן יהיה ג'רום פאוול, שמכהן בחמש השנים האחרונות כחבר מועצת הנגידים של הפד, אליה מונה בתקופת הנשיא הקודם ברק אובמה.


במסיבת העיתונאים שקיימה ילן לאחר ההחלטה - האחרונה שלה בתפקיד - היא אמרה: "רפורמת המסים תגדיל את החוב הפדרלי, וזו התפתחות מדאיגה בטווח הארוך. זה משהו שאני אומרת כבר זמן מה - אישית אני מודאגת מגובה החוב של ארה"ב. אמנם היחס חוב/תוצר אינו גבוה באופן יוצא דופן - אבל הוא גם לא מאוד נמוך". עם זאת לדבריה, לרפורמת המס יש פוטנציאל להגדיל את צד ההיצע - ומכאן את הצמיחה במשק האמריקאי".

היא הוסיפה כי שוק העבודה לא התחמם יתר על המידה - והעלייה המתונה במשכורות מעידה על כך.

בנוגע למחליפה, פאוול, אמרה ילן כי הוא חלק מהקונסנזוס שסבור כי יש להעלות את הריבית באופן הדרגתי. לדבריה, "הוא מכיר היטב את הפדרל ריזרב, ויהיה יו"ר טוב".

יו"ר הפד התייחסה גם לביטקוין, ואמרה כי מדובר ב"נכס ספקולטיבי מאוד", שיש לו "תפקיד קטן" במערכת התשלומים". הוא הוסיפה כי "התמוטטות של הביטקוין לא צפויה לגרום למשבר רחב יותר".

"הפד שלח מסר נוח לשווקים. ניכר שהנגידה היוצאת ילן נותנת נקודת כניסה נוחה לנגיד הנכנס פאוול, כשלפי ההערכות הוא לא ישנה מהותית את מדיניות ההידוק ההדרגתי", אמר רונן מנחם, מנהל מחלקת המחקר והאסטרטגיה של בנק מזרחי טפחות, בהתייחסותו להחלטת הריבית. לדבריו, "שני חברים הצביעו הפעם בעד הותרת הריבית ללא שינוי, הם עדות נוספת שדרכו של הפד לא אצה לו. הבנק יודע שהמעבר לרכישות מקוונות יגביל זמן ארוך את עליית האינפלציה ולכן התוואי ההדרגתי צריך להימשך. הפד חוזר על הכלל שהמדיניות שלו תהייה תלויה בנתונים הכלכליים השוטפים ועשויה להשתנות בהתאם. עלייה קלה של איגרות החוב הממשלתיות מצביעה על שביעות הרצון של השוק מההחלטה".

בתחילת החודש, הסנאט האמריקאי אישר את רפורמת המס הגדולה ביותר מאז כהונת הנשיא רונלד רייגן - והראשונה בארה"ב מזה 31 שנה. הרפורמה כוללת, בין השאר, הורדה של מס החברות ל-20%, לעומת 35% כיום. עוד כוללת התוכנית ביטול מס הירושה - שמוטל כיום על מי שיורשים נכסים בשווי של מעל 5.49 מיליון דולר. פורמת המס אושרה חרף העובדה כי על פי ממצאי ועדה של הסנאט, הרפורמה תוסיף 1 טריליון דולר לגירעון התקציבי.

בשבוע שעבר התפרסם הדו"ח השנתי של המשרד האחראי על המעקב אחרי היציבות הפיננסית בארה"ב בקונגרס האמריקאי (Office of Financial Research). הדו"ח מתאר את התפתחות הסיכונים הפיננסיים במשק האמריקאי בשנה שהסתיימה ברבעון השני 2017. לפי הדו"ח, סיכון השוק, שבודק רמת המחירים בשווקים הפיננסיים ותיאבון לסיכון של המשקיעים, עלה לרמה הגבוהה ביותר בסולם של שש דרגות. "הסיכונים הפיננסיים בשווקים צפויים להיות בין השיקולים המרכזיים להמשך העלאת ריבית הפד", כך אומר אלכס זבז'ינסקי הכלכלן הראשי של מיטב דש.